logo

A verseny végeredménye Csapatok Képek Videók

 

Hírek:
2015.10.31.
Az Essort csapat forrásprogramja Arduino rendszerben részletes leírással. Köszönet a fiúknak érte.
Kopiás Peti éjszaka készített néhány videót ami a facebook oldalra kerül. Petiék aktív és régi magyarokamarsonos versenyzőkből létrejött csapata az európai robocup versenyen képviselték országunkat. A csapat oldala: RESCUBE.HU
2015.10.15.
Vizi Pali elképzelte és elkészítette ennek a versenynek a vírusvideóját. <youtube>
2015.10.10.
A verseny helyszíne az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának területén található tornacsarnok <térkép>. Vizi Pali a verseny örökös zsűrielnöke és szponzora elkészített egy animált képet a teremről <íme>. Palinak hála szerte a nagyvilágban így a NASA-nál is ismerik ezt a versenyt: <cikk>
2015.10.07.
Szombat este ottalvós batyus buli. Tárcsán sütünk majd amit találunk. Aki tud hozzon csirkét, fél malacot és valami folyadékot ami kis mennyiségben gyógyszer nagy mennyiségben orvosság. S.A.
2015.10.01.
Ezúton szeretnék köszönetet mondani a u-Troll csapat oszlopos tagjának Borvendég Mátyásnak, hogy kreatívan megoldotta a logisztikai problémát, hozzájuttatva minket két tábla NYÁK lemezhez. Megérkeztek a szervók és elmerengtem azon mit is lehetne építeni 68 szervóból. 17-én meglátjuk:).
2015.09.22.
Megrendeltem a szervókat. Nagyon remélem sikerült az ár/érték arányt eltalálni a Turnigy™ TGY-S4505B Dual Bearing Analog Servo 4.8kg / 0.10sec / 40g szervóval. Mindenki vigyázzon majd rá mint a hímes tojásra mert a tartalékra szánt keretet felemésztette az a szomorú tény, hogy csak 15 darabot hajlandóak egyszerre egy csomagba tenni.
Valaki ki tudna tenni egy plakátot a BME kollégiumában? Jó lesz fekete fehérben is vagy átrajzolva pauszpapírra és kiszínezve. A kérés tárgytalan, ha időközben a BME-en mindenki médiaszakra ment:).

Soha nem kellett ilyen rövid idő alatt kitalálni és megszervezni egy versenyt. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának vezetői - külön kiemelve Dr. Seebauer Márta oktatási dékánhelyettest és Dr. Nagyné Hajnal Éva egyetemi docens tanárnőket - az idei költségvetésükből kifacsartak 500.000 ft anyagi és számokban kifejezhetetlen 'lelki' támogatást. Nézzétek el, ha ez a weblap csak egy statikus kicsit lyukas oldal. A lényeg, hogy október 16/17-én azok akik otthon érzik magukat az elektronika, robotika világában és szeretik a kihívásokat találkozhassanak és összemérhessék tudásukat kreativitásukat.

Nézzük miben lesz más ez a verseny mint az elmúlt években rendezett vagy akár a jövő áprilisi miskolci verseny. Alapvető különbség, hogy a robotot minden csapatnak részben azonos alkatrészekből a verseny ideje alatt kell elkészítenie. A robotok építése pénteken 16.00-kor kezdődik a kilencedik versenynek is helyt adó tornacsarnokban és egész éjszaka-hajnalban-kakasszónál-napkelténél lehetőség lesz alkotni. A tulajdonképpeni verseny szombaton 10.00-től délután 17.00-ig tart majd, de ez idő alatt is lesz lehetőség finomítgatni vagy akár bekapcsolódni a versenybe. Nem találtam ki új dolgot csak koppintom saját magamat mikor a hatodik csillagkapus versenyt lemásolom.
A pályán (sima parketta) ami egy szalaggal körbehatárolt 8mx8m terület elhelyezünk célterületeket (színes papírkartonok 2xA3). A pályán akadályok nehezítik majd az egyenes vonalú egyenletes mozgást. A robotoknak ezeken a célterületeken kell áthaladniuk azaz az egyik oldalon bemenni és a tetszőleges maradék három oldal valamelyikén kijönni. Ezért jár már a csapatnak a pont. Egyszerre 4 robot lesz a pályán egy küldetés időtartama 15 perc. A küldetés végén az a csapat akinek a robotja utoljára haladt át az adott célterületen megduplázza a célterületért járó pontot. Egy példa: a célterület 3 pontot ér. Bármely robot aki áthalad egyszer rajta kap 3 pontot. A küldetés végén értelemszerűen csak egy robot lehet aki utoljára ment át így ez a csapat kap még 3 pontot. Egyszerűen leírva az a csapat tudja a legtöbb pontot megszerezni aki minden célterületen átmegy 1x és gondosan ügyel arra, ha valaki időközben elvenné ezt a területet akkor mihamarabb visszaszerezze.

A robot:
Nagy dilemma volt mennyire árulhatom el mi is lesz a konkrét feladat, de az anyagi keret nem teszi lehetővé, hogy minden csapat kedvenc processzoros hardverét biztosítsuk. Nem akartam azt sem, hogy kötelező legyen valamely platform használata. Ezért mindenkinek saját magának kell gondoskodni az alkatrészeket vezérlő rendszerről (arduino, PIC, Atmel, ARM, RPi..) és a robot-vezérlő közötti kommunikációról is. A ChipCad támogatásával lehetőség van felhasználni csapatonként egy micromite modult. Az a csapat amely sikerrel használja fel (pontot szerez) a verseny végén hazaviheti a panelt. Amennyiben a jelentkezett csapatok közül valaki szeretne előbb megismerkedni ezzel az új platformmal 30% árengedménnyel vásárolhatja meg. Részleteket kérdezzétek tőlem.
Dr. Kónya László tanár úr és Dr. Holman Tamás több mint mérnök úr tollából jelenik meg a 2016-os rádiótechnika évkönyvben egy részletes cikk erről a 32bites áramkörről.

Az alkatrészek listája azért sokat elárul a feladatról.

A pénteki napon a csapatok kezébe nyomott csomag tartalma:
- 7.4V 2s 25C LiPo 1000mAh feltöltött akku + tápcsati
- 4 db 17g szervó szervókarokkal (a szervókat nem szabad végteleníteni) Pontos típus: (Turnigy™ TGY-S4505B Dual Bearing Analog Servo 4.8kg / 0.10sec / 40g)
- A4 méretű kétoldalas 1.5mm vastag nyák lemez
- 50cm 6mm/1mm alucső
- 50cm 10mm x 10mm alu L idom
- 50x100mm lyukas próbapanel
- 1db 10K 6mm tengelyű potméter
- 1db nyomógomb
- LM1086IS-5.0 D2PAK 5V/1.5A stabilizátor (nem kötelező felhasználni)
- LD1117V33 3.3V/0.8A stabilizátor (nem kötelező felhasználni)
- 2db 1000uF kondi + 2db 100nF (nem kötelező felhasználni)

- felhasználás esetén 1db micromite panel

A robot irányítása valós időben történik csak egy poti és egy nyomógomb felhasználásával. Ebből következik, hogy minden csapatnak két processzoros panelra lesz szüksége. Egy a robotot vezérli egy pedig az irányítást látja el. A kettő közötti rádiókapcsolatról szintén gondoskodni kell. Ha valaki nem ismerné a világ legolcsóbb transceiver-ét bemutatnám <íme>.
Természetesen ezen kívül lesz aluidom (hűtésnek), rézdrót, gémkapocs, 3mm-es csavarok, 2db LiPo töltő (ha van hozd el a tiédet is pls). Viszek egy karos lemezvágót, de minden más szerszámról a csapatoknak kell gondoskodni. A legfontosabbak: forrasztópáka, fúrógép (fúrószárakkal, fadarab, hogy ne az asztalt fúrd át), kézi lemezvágó, fűrész, reszelő, csavarkészlet, ragasztó, valami takaró az asztalra minden amiről úgy gondoljátok hasznos lehet. A robotot a helyszínen kell megépíteni a kapott nyáklemez + aluidomok felhasználásával. Kiegészítő mechanikai alkatrész csak apró távtartó, persely.. lehet.

Egy csapat maximum 4 fős lehet. Jelen pillanatban 15 csapat részvételével számolunk és jelentkezési sorrendben foglaljuk le a csomagokat. Egy kicsit talán még tudunk nyújtózkodni, de több csapat esetén előfordulhat, hogy bizonyos alkatrészeken osztozniuk kell (akku, szervó). Jelentkezni a siposattila kukac magyarokamarson.hu- ra küldött levélben lehet, csapatnév, iskolák, életkor megadásával.
Péntek éjjel zsíroskenyér és kávé, de péntek este nyolcig és szombat egész nap büfé is lesz. Alvás tornaszivacson külön hálóban.

Azon csapatok akiknek minden tagja dolgozik érthető okokból az alkatrészeket maguknak kell beszerezni és esetleges győzelmük esetén a fődíj a következő 'iskolás' csapatra száll át.
A versenyen való részvételről és az elért eredményről az egyetem oklevelet ad.

Köszike:
Sipos Attila, Vizi Pál Gábor