logo

Átdolgozott küldetés. Aki ismerné az első verziót figyelje a //piros mondatokat . Akinek ismeretlen volt eddig ez a verseny mindösszesen a videónál megjelölt részleteket tekerje át.


A verseny történetének minden évében volt a küldetésnek egy sztorija ami idén sem lesz másként. Az elmúlt évre visszatérve pedig Luke köszöni a robotkezet a technológiát felhsználva Tatuin legnagyobb (energia)fűtermelője lett. Reméljük idén is ugyanilyen hasznos tagjai leszünk a galaxisnak mivel rémisztő híreket kaptunk.

"Ripley körbenézett a szűk talán 8x8 méteres mélyedésben. A félhomályban karcsú az ég felé törő hengereket látott, tetejükön éles kontúrral kirajzolódó kockás mintázatot. Első benyomása az volt talán kockásfülű nyulakat lát, de kis idő múlva már emlékezett egy régi angol filmből arra, hogy a szörnynyulak a középkorban kihaltak. Akkor mi lehet ez? Tétován tette meg a lépéseket egyre beljebb és beljebb, mikor lángszórójának fényében észrevette az apró réseket a hengerek falán. Ez nem lehet igaz! Az emlékeinek lavinája elsodort minden óvatosságot. Egy célja volt csupán, amilyen gyorsan csak lehet visszajusson az űrhajóra. Tudta, hogy van ott egy robot amit a magyarok készítettek. Mit is mondtak azok a rém helyes fiúk? Képes az idegenek kódjait felismerni és modulált infrafénnyel átprogramozni genetikájukat. Abban a pillanatban ahogy legördült a rámpáról a robot a Nostromo is emelkedni kezdett. Ripley emlékezett arra, hogy van egy varázsgomb amit akkor tud használni ha valami baj lenne az önvezérléssel. Persze akkor már a bolygó is csak egy észrevehetetlenül apró pont lesz, fénymásodpercekre az ő ötödik és a mi tizedik küldetésünktől."

Mint láthatjátok nagy gáz van. 15 alien várja, hogy kockahasatokba költözzön, hacsak nem állítjuk meg őket. Szerencsére a technikai fejlődés az első versenyhez képest komoly eszközöket adott a kezünkbe. Ma már teljesen átlagos és elérhető az 5Mp kamera és az olcsó alacsony fogyasztású többmagos kártyák. Ami még szükséges és nem változott az évek alatt az a mérnöki kreativitás és elhivatottság és a tündérpor. Készítettem egy pár perces videót a feladatról:
// ami az átdolgozott küldetésben már nincs benne: egygombos vezérlés, különböző átmérőjű rések, 4 különböző szint a réseknek, automata önirányítás

A pálya:

8x8 méteres 20cm magas palánkkal határolt terület. A talaj a tornacsarnok parkettáját védő gumiborítás lesz.


Itt várnak az áldozatukra az alienek

Kódok és pontok

A célterület:
A pályán 15 darab 1 méter magas és 16cm átmérőjű henger található. A hengerek alján egy 3cm-es és 3mm vastag gyűrű segíti a rögzítést. Minden oszlop tetején van egy optikai kód és három rés 120 fokban körben.


Amiben az oszlopok egyediek: a pontszámtól függően a rés magassága.

Pontszám Kód Id Rés középpontja a talajtól Rés átmérője
3 1..8 25cm 60mm
6 9..12 25cm 60mm
12 13,14 35cm 60mm
18 15 35cm 60mm

//minden rés egységesen 60mm és a magasság 25cm vagy 35cm
Minden rés körül található egy 2cm-es fehér gyűrű és 1cm-re a rés pereme felett középpontban egy 5mm-es LTE5208AC infra led. A led 250Hz-es 10% kitöltési tényezőjű inpulzusokat bocsájt ki. A videón látható IR sáváteresztő szűrőt az ebay-ről szereztem, de bizonyos anyagok mint a floppy lemez vagy előhívatlan film is nagymértékben segíti, hogy a kamera csak a ledet lássa.
Az optikai kód egy mintázat amiről Ács Jani készített egy táblázatot. Három A4-es lap felhasználásával és némi szabásvarrással lehet legyártani a kódot (Inkscape fájl). A célterület tetején lesz a kódleolvasó és egy ledes jelzőrendszer így mindig tudjuk mely csapaté az utolsó átkódolás.

A robot:
A robot saját energiaforrással kell rendelkezzen. Súlya nem haladhatja meg az 5kg-ot. Egy 30cm átmérőjű és 60cm magas hengerbe bele kell férnie, kivételt az aktív robotkar jelent. A jeladót a henger belsejébe juttató kar 10 másodpercig lehet kint a robot (henger) síkjából. A robotkar hossza jeladó nélkül 20cm lehet max. A meghajtás módja nincs korlátozva, de sokak szomorúságára idén sem repülhet. Teljesen Legó alkatrészekből épített robot idén sem megengedett.

Irányítás:
A robot irányítása REALTIME. Az irányítás bármilyen saját építésű (gyári rc távirányító nem lehet) eszközzel engedélyezett. (joystick, agyi hullámok..). Ami mégis különlegessé teszi a feladatot az az, hogy a csapat csak a roboton elhelyezett kamerák képét láthatja. Egy paraván fogja a pályát eltakarni azon kíváncsi szemek elől akik a pálya sarkainál elhelyezett asztaloknál ülve irányítják majd a robotokat.


A jeladó:


A feladat, ha eddig nem jött volna le ezen jeladó eljuttatása minél több henger belsejébe. A jeladó méretei:30x50x20mm súlya 40gramm. 38KHz-el modulált egyedi impulzusokat bocsájt ki másodpercenként kétszer. Ez azt jelenti a biztos detektálás végett a jeladónak legalább 1s-ig a henger belsejében kell lennie. Rögzítése a robotkarhoz a jeladóból kivezetett 10mm hosszú 4-es csavarral történik. Minden csapat a küldetés előtt a megfelelő színű (kódú) jeladót fel kell szerelje a robotra így olyan megoldást keressetek ami hipp/hopp. Remélem nem merült fel az ellenkezője senkiben, de azért leírom a szerkezetet én adom. Kapcsolási rajz még nincs valamit nekem is csinálnom kell a verseny előtti pénteken:)

A verseny lebonyolítása:

Akik ismerik az elmúlt évek logikáját ugorják át ezt a részt:

A csapatokat egy program sorsolja négyes csoportba. Egy küldetés ideje 15 perc. A nap folyamán a versenyen elindult csapatok száma alapján egy csapat akár 3-6 alkalommal is összemérheti technológiája fejlettségét a többiekkel. Az első kör után (minden csapat elindult a pályán 1x) a legtöbb pontot elért csapat a legkevesebb pontot elérő csapattal és a ponttáblázat számtani közepén elhelyezkedő 2 csapattal kerül össze. A második legtöbb pontot elérő a második legkevesebb pontot szerzett csapattal plusz a ponttáblázat közepéről +2 csapat és így tovább. Hasonló pontszám esetén a csapat nevének abc sorrendje dönt. Három forduló után a 8 legtöbb pontot elért csapat külön döntőt vív a győzelemért. Előfordulhat, hogy egy csapatnak egymás után kell pályára lépnie így a robot energiaellátását erre az esetre méretezzük vagy gondoskodjunk tartalék aksiról. A megszerzett pontok folyamatosan összeadódnak így a döntőbe jutott csapatok extra pontokat szerezhetnek.

A robotok elhelyezésére és felkészítésére 5 perc áll rendelkezésre. Aki nem tud elindulni a forduló végéig próbálkozhat, de az óra ketyegni fog.
Minden a csapat által első alkalommal sikerrel átkódolt oszlopért jár pont. A forduló végén minden célterület valamely színben pompázik vagy érintetlen. Ekkor újra összeszámoljuk és hozzáadjuk a már elért pontokhoz. A célterület nem lehet a forduló végén csak egy csapaté, azé akinek a kódját utoljára olvasta a rendszer. Ha egy csapat minden oszlopot sikerrel átkódolt az 90 pont. Ha a forduló végén minden célterület tetején a csapatuk színe világít (senki nem kódolta át vagy ők újrakódolták) akkor az újra 90 pont. Így az egy forduló alatt elérhető maximum pont 180.
Idén sincs szabály a feltartásra, akadályoztatásra. Továbbra is érvényes viszont, hogy egymás robotjaiban szándékosan kárt tenni nem lehet. Amennyiben két robot összeakad és patthelyzet alakul ki amit két parancskiadással sem sikerül feloldani, mindkét csapat real-time a kiindulási pontra kell visszavigye a robotot.

A nap folyamán végig lehet barkácsolni, programozni, módosítani a roboton.

A pálya építését a terem bepakolását április 1-én pénteken délben kezdjük. Egész éjjel lehet dolgozni az utolsó finomításokon.

A díjalap elosztása a szokásos rend alapján. A díjalap összegét elosztjuk az csapatok által elért pontokkal. Ekkor megkapjuk egy pont forintosított értékét amit felszorozva a csapat által elért pontszámmal meg is kapjuk a cashkp-ét.

Mindenkit szeretettel várunk erre a versenyre ami csak részben verseny amúgy igazából egy buli. És itt részletezném is miért:
- péntek és szombat este a tornateremben lehet aludni szivacsokon
- péntek este svédasztal zsíroskenyér lilahagyma paprika paradicsom libamáj
- szerintem sör is lesz
- szombat este bográcsos chilisbab + szilva with unicum

Jelentkezési határidőt nem szabok, de a verseny lebonyolításának alapfeltétele, hogy legalább 20 csapat jelentkezzen. Biztos információim vannak arról, hogy a díjalap hamarosan jelentős mértékben emelkedni fog.

Köszike:
Sipos Attila