logo

A régi iskola diákjai, mint mi is teljes tudatában vagyunk annak, hogy a tudás és tapasztalat nem velünk született adomány. A véletlen vagy már a tudatos keresés olyan tanítókhoz szakemberekhez sodort minket réges rég, akiknek átadott ismereteire a mai napig építkezünk. A kérdés az a mai tizenévesek hol kapják meg azt a kis szikrát, ami elindíthatja őket a nehéz, de igazán szép természettudományos pályán. Akarat és szándék hiányában ma nincs szervezett szakköri rendszer, ami szerintünk alapja volt mindazon sikereknek melyről beszélni úgy szeretnek, de egyre kevesebben emlékeznek már rá.

Ez a verseny egy civil összefogás szerény lehetőségekkel, de egyre inkább kiteljesedő közösségi erővel. Az ötödik megmérettetésre már 128 fiatal jelentkezett 21 tanszékről és 19 középiskolából. A verseny számunkra legnehezebb része a díjalap feltöltése. A verseny alapelve, hogy minden támogatás a csapatokat illeti meg. Szívből reméljük, hogy sikerül a díjalapot az önzetlen támogatásokkal olyan szintre emelni, ami tükrözi a méltán büszkeségre és reményre okot adó munkák elismerését.

Köszönettel:

Sipos Attila & Vizi Pál Gábor

 

A hatodik verseny feladata nagyon leegyszerűsítve:

Készíteni kell egy olyan robotot amit hasonló rendszer vezérel, mint a vadászgépek rakétáit csak egyszerre 25 célpontra kell figyelnie.

Az elmúlt évek versenyei:

2010: építeni kellett egy robotot, mely a kavicsos terepen megkeresi a különleges 'marsi' virágot. Leolvassa a DNS szekvenciát, majd egy másik organizmusból mintát vesz. Ezt a mintát egy űrlifttel feljuttatja a Mars körül keringő űrállomásra. Erre a feladatra 30 perc állt rendelkezésre. Természetesen voltak csapatok akiknek nem kellett ennyi idő.

2009: 9600 liter óceánnal és jéghegyekkel meg egy nagy jégmezővel kellett megbirkózni, hogy a lehető legtöbb űrhajóst sikerüljön megmenteni.

2008: Kicsit több mint 1 liter vizet rejtett a 'mars', ami 6 kis tavacskában tört a felszínre. A végső rangsor az összegyűjtött víz mennyisége volt. Akik ezt a leírást készítették bár szerettek volna jönni a 2009-es versenyre, de anyagi okoból nem tehették. Ez a nagy pazarlás nem az interaktív tábla.

2007: 20 darab 3x3 centiméteres energiakockát helyeztünk el a 8x8 méteres homokkal borított 'marson'. Az energiát úgy lehetett kinyerni, ha a robot 5 másodpercig pontosan a kocka tetejére világított. A győztes csapatnak 9 kockát sikerült kitermelnie.

2006: építeni kellett egy robotot mely felkutatja a homok alá rejtett fémlapot és mintát hoz onnan.