80m..10m rövidhullámú adó-vevő SI5351a óragenerátor modullal
or
80m..10m shortwave transceiver with SI5351A clock generator - click on the flag


Mikor elhatároztam, hogy megépítem életem ötödik rádióját több szempontot vettem figyelembe. A legfontosabb kritérium az volt, hogy ez a rádió ne legyen egy végtelen történet. Az előző rádiót hét éven át építettem sok szép DX-et begyűjve vele az alsó sávokon. Gondoltam míg erőt gyűjtök egy új nagy mindentudó adóvevő építéséhez, megpróbálok egy végtelen egyszerű kis berendezést építeni. A neten ez irányba kutatva találtam meg VU2ESE Minima qrp rádióját. Ez inspirált, hogy egy hasonló 'csináld ha van időd' rádiót építsek.
Szerencsémre ebben az időkben jelent meg a Silicon Labs SI5351a három csatornás óragenerátora amihez NT7S már megírta a meghajtó szoftvert.


adafruit SI5351A modul

 

A rádió blokkvázlata:

 


A rádió kapcsolási rajza BioCad progival. <nagyobb méret>

A rádió felépítése:
Vétel esetén az adó végfokozatot kikerüli az antennáról érkező jel. A sávszűrő teljes egészében mikroinduktivitásokból és SMD kondenzátorokból lett felépítve. Tudom, hogy nem a lehető legjobb megoldás, de teljesen műdödőképes. A szűrő YU1LM dokumentációja alapján készült. A sávok közti váltást jelfogók biztosítják.


24MHz--28MHz szűrő átviteli görbéje

A sávszűrő után egy kapcsolható előerősítő segíti a vételt főleg a felső sávokban. Adás alatt ennek a fokozatnak nincs szerepe. A kétirányú keverő párba válogatott J310 fetekkel műdödik. A középfrekvenciás szűrő 100Hz szóráson belüli 20MHz kvarcokból épül fel. Sávszélessége a varicap diódákra kapcsolt feszültséggel folyamatosan szabályozható 500Hz és 5KHz között.


a KF szűrő átviteli görbéje 5KHz (6 volt a diódákon)


a KF szűrő átviteli görbéje 1.5KHz (3 volt a diódákon)


a KF szűrő átviteli görbéje 500Hz (2 volt a diódákon)

A KF jelet diódákkal kapcsolt azonos felépítésű MSA-0386 MMIC erősíti mind vétel mind adás oldalon. A produkt detektor egy SA612 aminek csak a kétszeresen kiegyenlített keverőjét használom. A hangfrekvenciás jelet egy NE5532 szűri (3KHz LPF) és erősíti tovább. A távíró jelek vételét segíti egy keskenysávú 700Hz-es szűrő TL061-el. Én nem használom a qrp rádiókban közkedvelt LM386-ot a nagy zaja miatt. Helyette egy 3 tranzisztoros végerősítő ad elegendő teljesítményt hangszóró vétel esetén is.


Az előlap a 3.2" grafikus lcd-vel
A feliratozás és minden mechanikai munka természetesen egy saját építésű CNC marógéppel készült:)


A rádió felülnézetben


Az RF végfok és sávszűrő kivételével minden fokozat <nagyobb méret>


DSB generátor kimeneti rezgőköre és a kicsatoló tekercs


A rádió alulnézetben

Adásnál a mikrofon jelét egy NE5532 erősíti és szűri (3 KHz LPF). A 20MHz-es DSB jelet egy SA612 állítja elő. CW üzemmódban egy tranzisztor segítségével a keverő hidat kibillentem.
A VFO és a BFO egyszemélyben az SI5351A. Ez az oszcillátormodul 8KHz..160MHz-ig programozható a hangolása folyamatos és 'csuklásmentes'. A BFO a modulról a jelet egy 20MHz-es aluláteresztő szűrővel megtisztítva kapja meg.
A végfokozat klasszikus qrp, IRF510 fettel a végén. A rádió a kimeneti illesztőket nem tartalmazza én egy DRAKE MN7-es tunert használok.
A rádióba egy saját tervezésű általánosan felhasználható mikrokontrolleres panelt építettem amit más projektekben is használok. Az érintő funkcióval is ellátott lcd az Ebay-ről származik. Az arduino kód pedig <itt> található. Módosítottam az eredeti UTFT könyvtárat egy új függvénnyel és az új fontokkal <itt>. A programkód a perifériákhoz használt I/O portok jelölésével <itt>.
A teljes program a fejlesztői környezettel: <itt>


Arduino prototipus alaplap RFID olvasóval és LCD-vel. <pdf>


Videók:

- Youtube videó
- QSO SM3NXS Köszönet a végtelen türelméért.
- QSO S57Z + szűrő hatásossága
- QSO SP3IPB 7MHz-en + 14MHz egy 80m loop antennán
- JY9FC 14MHz-en

 

Igazából két dolog miatt írtam meg ezt a rövid leírást. Ami nekem bejött az a pöttyös panelos szerelés. Amikor volt kedvem és időm egy-egy fokozatot összeépítettem, ha nem hozta a kívánt eredményt könnyedén módosíthattam. A másik ok az SI5351A. NT7S mérései alapján és véleményével 100%-ban egyetértve ez a modul egy ilyen egyszerű felépítésű rádióban gond nélkül használható. A bizonyítéknak pedig ott vannak a QSO-k.

73 & DX!
Attila